Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 08.02.2010 г.


През последните два дни, обстановката в Гърция остана непроменена, независимо от нормалното функциониране на всички ГКПП с България, освен на Кулата – Промахон. Блокадите са намалели, но селскостопанската техника и машини на протестиращите фермери не са изтеглени напълно от пътищата в централна и северна Гърция. Това продължава да създава трудност за придвижване по централните и обходни пътни артерии в страната, независимо, че повечето от пътищата фактически не са блокирани.

По инициатива на организацията „Борба за обединение на земеделците”, в Солун,  на 06.02.2010 г. се проведоха протестни действия. Пред панаирното градче, в което се провежда Международното земеделско изложение „Агротика”, земеделци от района на Солун и Тесалия (северна Гърция) протестираха срещу политиката на правителството в сектора и отказа от преки плащания за субсидиране на земеделските производители. Земеделската техника не бе допусната в центъра на града, поради което не се стигна да блокиране на движението пред Международния панаир. Тракторите на протестиращите останаха на магистралата „Егнатия” в близост до Солун.

На 07.02.2010 г. се проведе заседание на новия Координационен комитет (представляващ 13 блокади), на което се взе решение за продължаване на протестите и струпването на земеделска техника на основните пътни артерии във вътрешността на страната.

На 08.02.2010 г., в 17.00 ч., при блокадата до Никея, централна Гърция се очакваше да се проведе среща между представители на останалите 18 земеделски блокади.

Предвижда се днес в Атина да се състои среща на същите представители с г-жа Бадзели, министър на земеделското развитие и храните. Според информация, предоставена от председателя на независимите земеделски дружества от Серес, ГКПП Кулата – Промахон ще остане затворен до завръщането на представителите на фермерите от Атина, като в зависимост от постигнатите резултати на срещата ще се прецени какви да бъдат по-нататъшните действия на протестиращите.

Учебник по овощарство

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *